Spuitgieten is een vormgeeftechniek voor thermoplasten, thermoharders en metalen met een laag smeltpunt. Dit artikel gaat over het spuitgieten van kunststoffen of in het Engels ook wel plastic genoemd. In het bijzonder gaat het hier over thermoplasten. Voor het (spuit)gieten van metalen zie gieten.

Met spuitgieten wordt kunststof dat aangevoerd wordt als granulaat of poeder, gesmolten tot een viskeuze massa en wordt deze onder hoge druk ingespoten in een matrijs waarvan de holte (of caviteit) de vorm is van het gewenste product. Door afkoeling stolt de kunststof en krijgt men het gewenste product. Spuitgieten is één van de meest gebruikte vormgevingstechnieken voor kunststof onderdelen.

Spuitgietproces

Een schroef (in een cilinder) (1) drukt het kunststof (granulaat) (2) door een kleine inspuitopening (spuitmond) (3) in de matrijs ( 4 & 6). Hierin bevindt zich een holte (caviteit) (5). Het inmiddels gesmolten kunststof stroomt door de inspuitopening en vult de holten van het gereedschap. Vervolgens wordt het gekoeld. Hierdoor stolt het materiaal en neemt het de vorm aan van de gereedschapsholten (5). De Matrijs wordt, nadat het materiaal voldoende is afgekoeld, geopend door het boven deel (6) horizontaal te verplaatsen. Vervolgens wordt het product, door de uitstoters (stiften) uit de geopende matrijs (4) gedrukt. Door de zwaartekracht valt het product uit de matrijs in een opvangbak, of bij producten die niet mogen beschadigen pakt een robot ze uit de matrijs. Nadat het weer gesloten is kan aan de volgende productie gang begonnen worden. (Bron: wikipedia)

Toepassingen

Met spuitgieten zijn complexe producten mogelijk. Door de kosten van het maken van een matrijs is spuitgieten echter alleen geschikt voor grote productieaantallen. Voor kleinere aantallen loont spuitgieten meestal niet. Een goed alternatief is bijvoorbeeld Rapid Prototyping. Voor de productie van grote aantallen heeft spuitgieten de voorkeur. We vinden ze dan ook terug in verschillende sectoren. Het meeste kunststof wordt gebruikt in verpakkingen voor bijvoorbeeld frisdrank, ijs, boter etc. De kostprijs en het uiterlijk zijn hierbij erg belangrijk. De kostprijs kan laag blijven door erg dunne producten te maken. Hoe dunner het product hoe sneller het afkoelt. De cyclustijd kan bij verpakkingen heel kort zijn, tot wel enkele seconden. Daarbij worden ook nog eens meervoudige matrijzen gebruikt, dat wil zeggen dat er in de matrijs veel dezelfde vormen zitten, zodat bij elke cyclus een groot aantal dezelfde producten gemaakt worden. Zo kunnen op 1 machine wel 20 ijsbakjes met bedrukking en al per seconde gemaakt worden.

Deel dit op [ssba]

Actualiteit en kennis

Contact

  • Einsteinbaan 1
  • 3439 NJ Nieuwegein
  • Postbus 2600
  • 3430 GA Nieuwegein

Volg ons

© 2023 - Dutchform heeft haar website laten maken door Ebbers Media.