Bij het gieten met een verloren model methode (cire perdue) gaat zoals de naam al suggereert, het originele model verloren. Bij de meest gebruikte variant van deze methode wordt gebruik gemaakt van was. De verloren was methode is de meest voorkomende naam voor dit proces. Ook wordt de benaming cire perdue gebruikt, dit betekend letterlijk ‘verloren was’. De techniek werd 3000 jaar geleden gebruikt om sieraden, luxe servies of andere kunstvoorwerpen mee te maken.

Voor het gieten wordt een wassen model vervaardigd van het uiteindelijk te vormen gietstuk. Hiervoor zijn verschillende methoden ontwikkeld. Matrijsgieten geeft een zeer constant resultaat en is dan ook een van de meest gebruikte methoden. Het wasmodel dat uit de matrijs komt wordt voorzien van een gietsysteem in was. Bij de kleinere onderdelen wordt vaak gekozen voor een gietboom waaraan meerdere modellen geplaatst zijn. Dit wordt gedaan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Nadat het wasmodel of de wasboom compleet is wordt deze in een keramische laag gehuld. Dit keramische materiaal wordt in vloeibare staat opgebracht waarna het uit zichzelf stijf wordt. Het originele wasmodel wordt uit de mal gehaald door deze te verwarmen naar 120° Celsius. Vervolgens wordt de vormholte afgebakken.

De verloren was methode

De verloren-wasmethode geeft een zeer goed resultaat. De oppervlaktekwaliteit en nauwkeurigheid zijn zeer hoog, waardoor nabewerking niet of nauwelijks nodig is. Het gieten maakt het mogelijk moeilijk te bewerken materialen te verwerken. Voorbeelden zijn complexe onderdelen van hoogwaardige materialen zoals (professionele) videocamerabehuizingen. Rapid prototyping is met deze techniek zeer goed mogelijk. Zeker omdat ook een wasmodel met een soortgelijke techniek kan worden vervaardigd. Om het product uit de vormholte te krijgen moet deze worden vernietigd. Voor elke gieting is er een nieuw wasmodel en een nieuwe vormholte nodig. Hierdoor is de techniek arbeidsintensief en ook kostbaar. Een variant op de bovenstaande techniek is het verloren-schuimproces. Het model wordt vervaardigd van Polystyreen schuim. In plaats van een dikke keramische laag wordt er een dunne laag opgebracht. Het volledige model wordt in gietzand gehuld waarna er wordt gegoten. Dit proces is zeer gelijkend aan zandgieten, er is alleen geen deelnaad of braam. Het schuim model ontleed door de enorme hitte van het materiaal. De gassen die ontsnappen worden opgenomen in het gietzand. Deze methode wordt gebruikt bij het vervaardigen van grotere modellen.

Deel dit op [ssba]

Actualiteit en kennis

Contact

  • Einsteinbaan 1
  • 3439 NJ Nieuwegein
  • Postbus 2600
  • 3430 GA Nieuwegein

Volg ons

© 2023 - Dutchform heeft haar website laten maken door Ebbers Media.