3D scanners ingezet bij de gieterij en modelmakerij. Kunt u uw gietwerk goed controleren op maatvoering? In hoeverre wijkt het af van de CAD-tekening? Hééft u wel een CAD-tekening? Is de krimp binnen de perken gebleven? Is de wanddikte overal voldoende?

IJzergieterijen, maar ook inkopers van gietwerk, lopen regelmatig tegen het probleem aan dat ze onvoldoende grip hebben op de kwaliteit van het product. Engineering afdelingen weten in veel gevallen niet hoe het model er exact uitziet omdat digitale modellen ontbreken.

Bovenstaande vragen kunnen eenvoudig worden beantwoord met behulp van 3D scanning. Bij eenvoudig gietwerk voldoen de traditionele schuifmaat en ander handgereedschap nog wel, maar als de vormen complexer worden, is dit niet toereikend of kost het enorm veel tijd. 3D digitalisatie oftewel scanning biedt hier uitkomst maar biedt nog veel meer:

  • met een 3D scanner kunnen alle maten eenvoudig worden gecontroleerd. U ziet direct waar de afwijkingen zitten en welke maten wel binnen de toleranties vallen. Daarbij maakt het niet uit of u metingen wilt doen tussen verschillende punten, of u de radius van een bolling wilt weten of de wanddikte op een aantal plaatsen wilt controleren. Zeker als er hoge druk wordt opgebouwd in het gietstuk, is dit goed om te weten.
  • met een 3D scanner kan de vorm van het gietwerk worden vergeleken met uw eigen CAD-tekening. De verschillen worden haarfijn inzichtelijk gemaakt.
  • Met een 3D scanner kan een bestaand gietstuk worden gebruikt om een CAD-tekening te genereren als deze tekening verloren is gegaan, of nooit in uw bezit is geweest. Desgewenst parametrisch zodat u eenvoudig wijzigingen kunt aanbrengen voor bijvoorbeeld de productie van een nieuwe mal. Niet zelden worden wijzigingen aan een product direct doorgevoerd in de mal en niet in de CAD-tekening . Dit werkt sneller en de tekening komt later wel, zo wordt gedacht. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer en weet op een gegeven moment niemand meer welke versie de meest actuele is. Ook hier kan de 3D scanner uitkomst bieden.

 

Hoe werkt het?

De meeste 3D scanners gebruiken een laag-vermogen laserstraal. Deze wordt op het object gericht en terug gereflecteerd in één of twee sensors die zich vlak naast de laser bevinden. Met behulp van driehoeksmeting kan van het punt waar de laserstraal het object raakt een driedimensionaal punt worden vastgelegd, oftewel de x, y en z- waarde. Door dit op miljoenen punten op het oppervlak van het object te doen, kun je het hele object digitaliseren en omzetten naar een model in de computer. De puntnauwkeurigheid middelt zichzelf uit door de enorme hoeveelheid punten. Het gevolg is van de 3D scan van het object met een zeer hoge nauwkeurigheid, zonder overigens het object aan te raken.

Het bestand, dat uit een 3D scanner komt, is een zogenaamde puntenwolk. Dit is de verzameling van alle x, y en z waarden die het object beschrijven. Met specifieke software kan direct in de puntenwolk worden gemeten. Ook kan de puntenwolk worden gebruikt om een CAD-file te genereren of andere bewerkingen door te voeren.

Voordelen van 3D scannen:

  • Contactloos
  • Snel
  • Zeer accuraat
  • Repeteerbaar
  • Eenvoudig
  • Digitalisatie van het gehele product i.p.v. enkele meetwaarden

De techniek kan voor diverse toepassingen worden ingezet zoals bv kwaliteitscontrole, reverse engineering, archivering, analyse van competitieve producten, etc. Afhankelijk van de gewenste nauwkeurigheid, de complexiteit van de geometrie van het product, alsook de omvang van het product, is de ene scanner beter geschikt dan de andere. Dit geldt tevens voor de te gebruiken software.

Deel dit op [ssba]

Actualiteit en kennis

Contact

  • Einsteinbaan 1
  • 3439 NJ Nieuwegein
  • Postbus 2600
  • 3430 GA Nieuwegein

Volg ons

© 2023 - Dutchform heeft haar website laten maken door Ebbers Media.