Seriematige gietstukken vereisen een model in hout of kunststof, terwijl bij éénmalige gietstukken vaak gekozen wordt voor EPS-modellen. Modellen kunnen zowel handmatig als CNC worden vervaardigd. Gieterijmodellen zijn de basis voor de gietvorm. De productie is mogelijk in diverse materialen en kwaliteiten.

Als basismateriaal in de model- en mallenbouw is hout nog steeds heel geliefd. Van oudsher worden door de ambachtelijke mallenbouwers hiermee de mooiste vormen gemaakt. Handmatig is het goed te verwerken en het is relatief heel stabiel. Tegenwoordig wil men echter steeds meer naadloze modellen om de aftekening van onderliggende constructies zoals opgelijmd hout te voorkomen én de toleranties worden steeds kleiner. Hout kan onder invloed van temperatuur en vocht behoorlijk werken en daarom stapt men nu vaker over naar kunststofharsen of blokmateriaal.

In een aantal gevallen wordt ook polystyreenschuim (piepschuim) gebruikt. De afkorting “EPS” staat voor geëxpandeerd polystyreen schuim. Het relatieve goedkope materiaal in combinatie met de gemakkelijke verwerking door snij- of freesmachine, de uitstekende drukbestendigheid én het lage gewicht, maken het tot een unieke basis voor 2 en 3 dimensionale vormen en modellen.

Deel dit op [ssba]

Actualiteit en kennis

Contact

  • Einsteinbaan 1
  • 3439 NJ Nieuwegein
  • Postbus 2600
  • 3430 GA Nieuwegein

Volg ons

© 2023 - Dutchform heeft haar website laten maken door Ebbers Media.