Datum: 29-6-2017 14:00 – 17:30

deel 1: Interne koel- en stromingskanalen


Er wordt veel gesproken over de ongekende mogelijkheden van 3D-printen van metaal.
Het 3D-printen van metalen biedt inderdaad interessante mogelijkheden, mits dat dit op een juiste manier wordt ingezet. Het effectief toepassen van het 3D-printen van metaal vraagt veel meer dan de inzet van een printer. Om deze relatief dure techniek optimaal in te zetten moet het ontwerp gericht zijn op een van de volgende drie ontwerp voordelen:

  1. Koeling en stroming optimalisatie
    Door direct onder een oppervlak koelkanalen aan te brengen kunnen processen worden versneld en verbeterd. Toepassen van 3D-geprinte inserts in spuitgietmatrijzen kunnen er bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de cyclustijd wordt gereduceerd én dat de oppervlaktekwaliteit van het spuitgietproduct verbetert. 3D-printen maakt het mogelijk om dergelijke koelkanalen direct onder een in hoogte variërend oppervlak aan te brengen.
  2. Licht gewicht ontwerpen
    Door alleen materiaal aan te brengen op die plaatsen waar materiaal nodig is kunnen middels 3D-metaalpringen erg lichte constructies worden gerealiseerd
  3. Functie integratie
    Bij het toepassen van conventionele productietechnieken is het vaak nodig om producten uit meerdere onderdelen op te bouwen. 3D-printen maakt het mogelijk om onderdelen zo te construeren dat één onderdeel wordt opgebouwd, waarbij de diverse functies in het onderdeel geïntegreerd zijn. Assemblage van diverse onderdelen kan zo worden voorkomen.

Om inzicht te geven over de werkelijk toegevoegde waarde van 3D-printen van metaal organiseren 3D Print magazine en Teqnow samen een aantal bijeenkomsten die zich steeds op één van de genoemde voordelen richten. De eerste bijeenkomst richt zich op interne koel- en stromingskanalen en wordt op 29 juni 2017, in nauwe samenwerking met gastbedrijf Maakmij te Zaltbommel, georganiseerd. Later in het jaar volgend de bijeenkomsten rondom de andere twee voordelen.

Programma

14.00 – 14.30 uur / Ontvangst
14.30 – 14.45 uur / Welkom en korte introductie door Jo van de Put van Teqnow
14.45 – 16.15 uur / Designaspecten voor interne koel- en stromingskanalen door Christiaan Alofs van
Maakmij. Onderdeel van deze presentatie is een demonstratie van het 3D-printen
van koelkanalen. Hij laat de deelnemers aan de hand van praktische tips zien hoe 
ze hun eigen ontwerpen kunnen verbeteren.
16.15 – 16.30 uur / Pauze
16.30 – 17.00 uur / Trends in Additive Manufacturing van metalen door Franc Coenen van 
3D print magazine
17.00 – 17.30 uur / Afronding van de bijeenkomst en netwerkborrel.

Doelgroep 
Voor deze bijeenkomst is er slechts ruimte voor een 20-tal deelnemers. Daarom worden alleen deelnemers toegelaten die vanuit hun professie een logische belangstelling hebben voor dit onderwerp (ligt ter beoordeling bij Teqnow) zoals bijvoorbeeld matrijzenbouwers en design engineers. Leveranciers van 3D-print technologie zijn zeker uitgesloten!

Kosten en locatie
Deze voor u als deelnemer kosteloze bijeenkomst wordt georganiseerd bij het gastbedrijf Maakmij te Zaltbommel. 

> Meld u aan.


Warning: Use of undefined constant syndication_permalink - assumed 'syndication_permalink' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dutchform/public_html/wp-content/themes/fuze/templates/default/single.php on line 31
Terug naar overzicht